De geestelijke gezondheidszorg in België vereist innovatie bij mensgerichte zorg

De GGZ België heeft innovatie nodig om de toenemende vraag naar geestelijke gezondheidszorg te ondervangen.

De Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in België heeft behoefte aan een andere aanpak. De GGZ België heeft innovatie nodig om de toenemende vraag naar geestelijke gezondheidszorg te ondervangen. Het netwerk van zorgaanbieders is versnipperd en de complexiteit van psychische aandoeningen groeit.

De wachtlijsten groeien en wachttijden voor een eerste fysieke afspraak en tussen een eerste en tweede afspraak lopen op. Zo is er een reëel risico dat de toestand van de patiënt verslechtert tijdens het wachten op een behandeling. Dat kan leiden tot meer complicaties, meer ziekenhuisopnames, hogere kosten en zelfs suïcide.

Cliënten die te lang moeten wachten op hun (volgende) afspraak, riskeren niet te komen opdagen of het contact met hun zorgverlener zelfs helemaal te verliezen en te stoppen met hun therapie, waardoor hun toestand opnieuw kan verslechteren.

Ondanks de groei in absolute aantallen in praktiserende psychiaters in België – in 2021 waren er 2.011 praktiserende psychiaters in België, hetgeen neerkomt op 1,74/10.000 inwoners – ligt de dichtheid in 2021 van praktiserende psychiaters in België nog onder het EU-gemiddelde. (Bron)

iSmart Touch in werking bij het Jeroen Bosch ziekenhuis

Wens voor mensgerichte zorg

Enkele jaren geleden is de wens voor verandering van methode ingezet: van paternalistisch en controlerend naar mensgerichte zorg. (Bron) De GGZ in Nederland hanteert al langer mensgerichte zorg in de GGZ en zet daarbij innovatieve methoden in. Die zijn gericht op de individuele behoeften van de cliënt en kunnen daardoor actief bijdragen aan het eigen herstelproces. Deze methode krijgt ook steeds vaker navolging bij de GGZ in België. Een belangrijk aspect is het teruggeven van autonomie aan de cliënt. In de GGZ betekent dit dat cliënten betrokken worden bij beslissingen over hun behandeling en herstel.

Voordelen van autonomie teruggeven aan cliënt

Autonomie teruggeven aan de cliënt kan het herstelproces bevorderen, omdat cliënten zich nauwer betrokken voelen bij de behandeling. Cliënten worden als gelijkwaardige partners behandeld. Ze voelen zich gehoord en serieus genomen, wat hen gemotiveerder kan maken om deel te nemen aan therapie. Het kan hen bovendien een groter gevoel van eigenwaarde geven en het vermindert het stigma van een psychiatrisch cliënt in de GGZ in het algemeen.

iSmart Touch in werking bij HIC De Langeberg

Uit onderzoek is gebleken dat totale afzondering traumatiserend is voor een cliënt. Een ruimte zonder stimulatie, afleiding of een vorm van eigen regie kan zelfs leiden tot sensorische deprivatie. (bron: Zorginstituut Nederland)

Planetree® heeft een wetenschappelijk onderbouwde mensgerichte zorgvisie en aanpak ontwikkeld n.a.v. meer dan 50.000 gesprekken met groepen van patiënten, cliënten, naasten, vrijwilligers, artsen, medewerkers en leidinggevenden. Deze visie is uitgewerkt in een model met als doel: een standaard voor betere zorg creëren binnen een helende omgeving in een gezonde organisatie. Of verkort: zorg zoals je je dierbaren gunt.

Succesvolle mensgerichte zorg in België

Een van de pioniers op innovatiegebied in de geestelijke gezondheidszorg in België, die zich ook sinds 2017 heeft aangesloten bij Planetree®, is Asster VZW. Asster VZW is een psychiatrisch ziekenhuis en psychiatrisch verzorgingstehuis in Sint-Truiden dat zich richt op kwalitatieve evidence-based en mensgerichte zorg. Zij biedt cliënten meer vrijheid en medezeggenschap over hun eigen zorgproces. Zij heeft bewust gekozen voor de innovatieve iSmart Touch oplossing in time out kamers, die stapsgewijs de autonomie aan de cliënten teruggeeft. Het scherm biedt variatie in het aanbod voor ontspanning en afleiding. Ook zijn tijdaanduiding, behandelplan, dagplanning en contactfunctionaliteiten beschikbaar. Lees meer over de positieve ervaringen van Asster VZW met de iSmart Touch.

3D model van de iSmart Touch 3.0
De iSmart Touch is beschikbaar als opbouw en als inbouw, zoals hier te zien

iSmart Touch

De inzet van de iSmart Touch oplossing is om vrijheidsbeperkende maatregelen ofwel Dwang & Drang te voorkomen, te reduceren of de opnameduur in afzonderingsruimten te verkorten en meer humaan te maken. Met de molestbestendige iSmart Touch blijf je in contact of kom je opnieuw in contact met de cliënt. Zo kan de behandeling worden voortgezet en kan de cliënt sneller uit de time out kamer of afzonderingsruimte/EBK worden teruggehaald. Naast de standaard functionaliteiten zijn extra functionaliteiten zoals aansturing in domotica instelbaar. Meer informatie over de iSmart Touch of meteen de brochure aanvragen.

Bekijk hieronder ook de ervaring van Asster VZW met de iSmart Touch.

Meer informatie?

Vul onderstaand uw emailadres in om meer informatie te ontvangen over deze oplossing.